Avoimia kesäpartioiltoja

  • Tekijät: Huhtapartio
  • Sijainti: Jyväskylä
  • Milloin: kesäkuu 2017 - elokuu 2017
  • Teema: Yksinäisyys, Vähävaraisuus, Asuinaluetoiminta, Suomeksi
Mitä?

Pidimme joka tiistai kesäkuusta elokuuhun kesäpartioillan. Toiminta muistutti tavallisia koloiltoja, mutta kokoontumiset olivat ulkona ja avoimia kaikenikäisille. Kokoontumisilla oli viikoittain vaihtuvat aiheet, jotka oli tiedotettu partiolaisille aikataulun mukana etukäteen. Jokainen saattoi tällöin valita, osallistuuko joka kerralle vai valitseeko mieleisen aiheen mukaan.

Kesäpartio kesti kaksi tuntia, ja aloitimme aina yhteisellä leikillä. Sen jälkeen esiteltiin päivän aihe ja ryhdyttiin hommiin. Lopuksi hiljennyttiin sisaruspiiriin. Aiheita oli monenlaisia: teimme trangioilla ruokaa, istutimme ja maistelimme yrttejä, harjoittelimme vuolemista ja pidimme hiekkalinnanrakennuskilpailut. Saimme myös harjoitella geokätköilyä aarteenetsinnän merkeissä ja kävimme retkellä läheisellä luontopolulla. Kerran pelasimme osallitujien suosikki-pihapelejä ja pidimme partio-olympialaiset eli polympialaiset.

Suomen kesän tuntien, kahdeksasta kerrasta seitsemänä tiistaina satoi vettä ihan kunnolla. Se ei kuitenkaan haitannut menoa, sillä kaikilla oli mukana sadevarusteet ja iloista mieltä. Meininki oli rentoa, mutta suunniteltua. Lasten lisäksi myös aikuiset viihtyivät.

Kenelle?

Kesäpartio oli avointa kaikenikäisille lapsille perheidensä kanssa. Partiolaiset saivat tulla paikalle ilman vanhempia kuten tavalliseen koloiltaan, mutta ei-vielä-partiolaiset sisarukset tulivat vanhempien kanssa. Osa lapsista ja perheistä osallistui kesäpartioon joka viikko, osa tuli paikalle satunnaisesti.

Miksi?

Tavoitteena oli tarjota mielekästä tekemistä lapsille koulun ja partion loma-aikaan. Moni lapsi tuli paikalle joka viikko, joten tavoitimme selkeästi niitä lapsia, joilla ei kesällä ollut "mitään tekemistä". Koimme, että tekemämme toiminta oli merkittävää, koska lasten kotoa tullut palaute oli pelkästään kannustavaa ja iloista.

Koska toiminta oli avointa myös lasten perheille, tavoitimme myös lippukunnan lasten vanhempia, joiden kohtaamiseen ei viikkotoiminnan tiimellyksessä ole aina tarpeeksi aikaa. Osa vanhemmista sai enemmän tietoa partiotoiminnasta ja pääsi tutustumaan siihen, mitä kaikkea partiossa voikaan tehdä. Kesäpartion myötä saimme syksyllä myös uusia jäseniä viikkotoimintaan.

Kesäpartiota kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa, mutta suunnittelemme jotakin vastaavaa kesätoimintaa myös ensi kesälle. Koimme, että jatkuvalle toiminnalle kesällä on tarvetta ja se palvelee erityisesti meidän asuinalueemme lapsia ja nuoria.

Vinkkejä muille tekijöille?

Kannattaa rekrytä mukaan johtajia ja tekijöitä viikkotoiminnan johtajien ulkopuolelta! Moni aikuinen ei halua sitoutua jokaviikkoiseen toimintaan koko talvikaudeksi, mutta tulee mielellään vetämään yhden kesäpartion, vaikka omasta lempiaiheestaan. Samoin on mukavaa antaa viikkotoimintaa vetäville johtajille kesällä vähän vapaata jokaviikkoisesta pestistä.

Vastuu kannattaa jakaa tasaisesti mahdollisimman monen aikuisen kesken, niin se ei kuormita. Valitsimme jokaiselle viikolle vastuuhenkilön, joka vastasi suunnittelusta, ja kaksi muuta johtajaa jotka lupasivat olla varmasti paikalla. Loput lippukunnan aikuiset saivat tulla paikalle kun halusivat, mutta kokoontumiset olivat niin hauskoja että suurin osa johtajista tuli paikalle lähes joka kerta. Kokoontumisilla oli selkeä rakenne: ensin leikittiin, sitten käytiin päivän puuhaan ja lopuksi tehtiin sisaruspiiri.

Koska kolotilamme eivät olleet käytettävissä, oli kaikki toiminta suunniteltava ulos. Suomen kesän tuntien lähes joka tiistai satoi vettä, joten oli varauduttava siihen, että homma onnistuu myös märällä säällä. Ohjelman suunnittelussa hyödynnettiin lähiympäristöä: lähimetsän luontopolku, geokätköt koulun pihalla ja lähimmän lammen uimaranta. Kokoonnuimme joka viikko samassa paikassa, josta alkuleikin jälkeen suunnattiin päivän tekemisen pariin. Kaikki toiminta oli sellaista, mikä ei vaatinut osallistujilta erityisiä varusteita tai taitoja: riitti että saavuit paikalle. Vuolemiseen oli lainaksi puukkoja, hiekkalinnoja varten hankittiin sankoja ja trangiaruuan syömiseen sai lainavälineet. Tällä varmistuttiin siitä, että toiminta oli varmasti avointa kaikille.