Avoimia lähimetsäpäiviä Tampereen alueella 15-22-vuotiaille nuorille

  • Tekijät: Messukylän Metsätytöt, Messukylän Metsäpojat, Aitolahden Hirvi-Veikot, Aitopartio, Harjusiskot ja Harjun Veikot
  • Sijainti: Tampere
  • Milloin: 20.5.2017, 9.9.2017, 17.3.2018, 28.4.2018 peruttu, 26.5.2018 peruttu, 15.12.2018
  • Teema: Yksinäisyys, Vähävaraisuus, Oppilaitosyhteistyö, Järjestöyhteistyö, Kuntayhteistyö, Suomeksi
Mitä?

Järjestimme yhteensä kuusi (6) lähimetsäpäivää Tampereen alueella, joista kaksi jouduttiin perumaan, koska osallistujia ei ilmoittautunut yhtään. Lähimetsäpäivien ohjelmassa oli monipuolista fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin liittyvää ohjelmaa. Tarjolla oli myös ruokaa ja saunomista.

Kenelle?

Hankkeen avulla yritimme tavoittaa nuoria, joita metsä- ja luontoharrastaminen ei perinteisesti tavoita. Halusimme tavoittaa syrjäytyneitä ja vähävaraisia, harrastusten ulkopuolelle jääviä nuoria sekä kehittää omaa partio-ohjelmaamme kyseisen kohderyhmän osalta.
Kuitenkaan emme onnistuneet tavoittamaan kohderyhmän ikäisiä nuoria edes omasta järjestöstämme saati ei-vielä-partiolaisia, vaikka markkinoinnin suhteen tehtiin yhteistyötä Tampereen Partiolaisten, Tampereen kaupungin nuorisotoimen, Suomen Luonnon Päivien ja Liikkuvan Tampereen kanssa.

Miksi?

Viimeisellä järjestetyllä lähimetsäpäivällä tavoitimme eniten samoaja- ja vaeltajaikäisiä. Palautteissa tuli esiin, että kohderyhmän ikäiset partiolaiset kaipaavat ilmaista, järjestettyä, rentoa toiminnallista tekemistä normaalin partiotoiminnan oheen. Sauna, ruoka, erilaiset liikunta-aktiviteetit ja hyvä porukka houkuttelee. Nuorilta saatu palaute oli, että metsäohjelma ei houkuttele, markkinointiin pitäisi panostaa ja kannattaisi mainostaa vain kivoja juttuja. Ilmainen toiminta oli monelle tärkeää. Viimeisen metsäpäivän houkuttimena toimi sisäliikuntaohjelma kiipeillen ja tramppaillen, jota ennen osallistujat kiersivät tietoisuustaitoihin pohjautuvia rasteja metsässä.

Vinkkejä muille tekijöille?

Kohderyhmä on vaikeasti tavoitettavissa ja markkinointi haastavaa. Hankkeessa pyrittiin kuulemaan nuoria alusta asti ja järjestämään ohjelmaa palautteen perusteella, mutta ilmainen ruoka, sauna ja ohjelma ei saanut osallistumisprosenttia kovinkaan suureksi edes omien jäseniemme keskuudesta.
Yhteistyötä kaupungin nuorisotoimen, koulujen, järjestöjen ja yhdistysten kanssa olisi hyvä aluejärjestötasolta vahvistaa niin, että yksittäiset tapahtumatkin voisivat yhteistyötä matalemmalla kynnyksellä tehdä.