Esteettömyys partiotapahtumissa

  • Tekijät: Pohjanmaan partiolaiset, Viessojat
  • Sijainti: Ylivieska, Kokkola
  • Milloin: 23.4., 10.-11.6.2017
  • Teema: Sisutoiminta, Järjestöyhteistyö, Suomeksi, På svenska
Mitä?

Pohjanmaan partiopiirin tavoitteena on että jatkossa kaikki piirin tapahtumat olisivat esteettömiä, ja kaikkien osallistuminen niihin olisi mahdollista. Esteettömyysvälineisiin tutustuttiin jo partion valtakunnallisen kirkkopyhän yhteydessä järjestetyllä avoimella metsäretkellä omalla rastillaan, mutta välineet pääsevät laajemmin käyttöön kesäkuussa järjestettävillä Myötäpäivillä

Myötäpäivillä tulee olemaan mm. maastorata eri tasoisilla esteillä, lyhyt esterata missä on ramppi joka täyttää normit, ja ramppeja jotka eivät täytä normeja. Apuvälineitä ja niiden käyttöä on mahdollista testata näillä radoilla.

Esteettömyyttä voi edistää myös vesillä. Myötäpäivät-tapahtumaan suunnitellaan erikoisvalmisteisen paralympialuokan 2,4 metrisen purjeveneen tuomista, jota esittelemään toivottavasti saadaan venettä käyttävä näkövammainen purjehtija. Melontapisteellä esitellään kuinka esimerkiksi maastopyörätuolia voidaan hyödyntää kanootissa ja opetellaan vakauttamaan kanootti niin että se sopii liikuntarajoitteiselle.

Viikonlopun ohjelmissa tavoitteena on integroida vammais- ja sisuryhmä mukaan ikäkausryhmien ohjelmapisteisiin niin pitkälle kuin mahdollista, avustajia apuana käyttäen.

Partiolaisten apuvälineet jatkavat Myötäpäivien jälkeen FULLT FÖR ÖS17 leirille Pietarsaareen, joka on ruotsinkielisen pohjanmaan yhteisleiri.

Kenelle?

Kesäkuun toisena viikonloppuna Kokkolassa järjestettävään Myötäpäivät -tapahtumaan on kutsuttu mukaan piirin alueella toimivia sisuryhmiä, mukaan kutsutaan myös alueen vammaisjärjestöjä, jolloin partioharrastuksen esittely on myös heille mahdollista.

Esteettömyysradalla apuvälineisiin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin esimerkiksi esteettömien retkien järjestämisessä pääsevät tutustumaan kaikki tapahtuman osallistujat.

Miksi?

Esteettömyyteen panostaminen mahdollistaa tapahtumaan osallistumisen täysipainoisesti aiempaa isommalle joukolle. Samalla lisäämme osaamista esteettömän toiminnan järjestämisestä, apuvälineiden käytöstä ja ohjelman soveltamisesta.

Vinkkejä muille tekijöille?

Tulevaisuudessa esteettömyysapuvälineitä voi lainata siirto- ja huoltokuluja vastaan Pohjanmaan partiolaisilta. Asiasta tulee lisää tietoa syksyllä 2017.