Laina-asut

  • Tekijät: Kaarinan Korpiklaani
  • Sijainti: Kaarina
  • Milloin: Kevät 2017
  • Teema: Vähävaraisuus, Suomeksi
Mitä?

Tiedätkö sen tunteen, kun tajuat että paraatiin on viikko aikaa ja omat merkit ovat paidan pesun jälkeen kiinnittämättä tai lapsen merkit hankkimatta ja ompelematta? Ja sitten kun aloitat projektin, huomaat että sudarin paita onkin jo liian pieni tai omaa hametta ei löydy mistään! Olemme vuosia kuunnelleet vanhempien tuskailuja paraatin lähestyessä siitä, miten merkkien ompelu ja vaatteiden päivittäminen ovat aikaa vievää puuhaa ja merkkien kiinnittäminen oikein myös jonkinlainen mysteeri.

Tänä vuonna vietimme 30-vuotis juhlavuottamme. Halusimme että paraatirivistömme olisi mahdollisimman yhtenäinen ja merkit särmästi ommeltu. Toki tavoitteena oli myös suuri osallistujamäärä. Dilemmaksi muodostuikin se, mitä vaatteita vaaditaan ja mitkä hyväksytään sen varjolla, että lapsi pääsee ylipäätään osallistumaan. Tähän ongelmaan keksimme kaksi ratkaisua: ryhmien osallistumiskisa ja ikäkausittain jaotellut lainavaatteet.

YV-hankkeen rahoilla hankimme lippukunnalle 3 uutta partiopaitaa ja niihin eri ikäkausien perusmerkit sekä 3 uutta vyötä. Aiemmin lainavaatteemme ovat koostuneet huiveista, väiskeistä ja bareteista. Jotta paidat tulisivat myös käyttöön, päätimme myös helpottaa vanhempia ompelemalla merkit valmiiksi oikeille paikoilleen. Hankkeen edetessä, kololle kerääntyi myös muita jäsenten vanhoja partiovaatteita muille lainattaviksi. Lisäksi kannustimme kauppaamaan omia vanhoja asuja lippukunnan facebook-ryhmässä ja muutama vaatekappale vaihtoi sielläkin omistajaa. Lainapaidoista 2 päätyi käyttöön jo tänä vuonna, kuten myös vyöt. Ensi vuonna useampi vanhempi osaakin jo varmasti kysellä lainakamppeiden perään.

Osallistumiskisan idea oli melko simppeli. Ryhmät kisasivat toisiaan vastaan ja se ryhmä, joka saisi paraatiin kasaan parhaan osallistumisprosentin voittaisi syyskaudelle jonkin elämyspartiokerran. Kisassa mukana olivat luonnollisesti kaikkien ikäkausien toimintaryhmät ja paras ryhmä, toisen vuoden sudenpennut, saikin kasaan sataprosenttisen osanoton. Osallistumiskisan palkinto maksetaan lippukunnan omasta budjetista, sillä juhlavuoden kunniaksi teimme paljon varainkeruuta.

Kenelle?

Omille jäsenille, joilla ei muuten olisi rahaa tai ei muuten pystyisi hankkimaan tarvittavaa paraatiasua

Miksi?

Osallistumisprosentti paraatiin oli hyvä ja asut olivat yhteneväisemmät kuin aiemmin. Päädyimme myös muuttamaan linjaamme "tytöille hameet, pojille siistit tummat housut" ja hyväksyimme siistit tummat housut myös tytöille.

Vinkkejä muille tekijöille?

Projekti kannattaa aloittaa ajoissa. Merkkien ompeluun meni yllättävän paljon aikaa, vaikka tekijöitä oli useita. Lainapaitojen kannattaa olla riittävän isoja. Me jouduimme hankkimaan yhden lainapaidan lisää, kun yhdeltä vanhemmalta teiniltäkin puuttui paita.