Lainavaatteiden ja tarvikkeiden hankkiminen lippukunnalle

  • Tekijät: Partio-Puhurit ry
  • Sijainti: Turku
  • Milloin: Vuosien 2017 - 2018 aikana, kehittäminen jatkuu edelleen.
  • Teema: Maahanmuuttajatoiminta / monikulttuurisuustoiminta, Vähävaraisuus
Mitä?

Hankimme lippukunalle lainattavaksi 2 kpl makuupusseja, 2 kpl makuupussien sisäpusseja, kenkiä sekä erilaisia ja kokoisia vaatteita. Vaatteet merkattiin ja varastoitiin lippukunnan kololle kannellisiin muovilaatikoihin. Vaatteet lajiteltiin vuodenaikojen mukaan. Johtajat pitävät huolen, mitä vaateita on lainattu ja kenelle sekä huolehtivat niiden pesemisestä ja palauttamisesta takaisin kololle.

Kenelle?

Ensisijainen kohde oli vähävaraiset perheet, joilla esim. uuden makuupussin ostaminen voi olla puhtaasti rahasta kiinni. Hyvä makuupussi maksaa helposti sen 200 - 300€. Nyt sen voi lainata lippukunnalta ja sitä ei välttämättä tarvitse itse ostaa. Tämä alentaa kynnystä harrastaa partiota, kun retkillä ja leireillä käyminen ei ole niin vahvasti enää sidottuna omiin retkeilyvälineisiin. Tämän toivotaan myös helpottavan maahanmuuttajaperheiden lasten lähtemistä retkille, kun varusteet ovat kaikkien saatavilla helposti.

Miksi?

Lasten ja nuorten helpompi lähteä retkille mukaan, kun se ei ole enää omien varusteiden omistamisesta kiinni. Lisäksi retkillä vaatteet ja kengät kastuvat helposti, kun on paljon tekemistä ja touhuttavaa. Mikäli näin käy, on kätevää antaa lapselle lainaksi sukat, kengät tai kunnolliset sadevaatteet vesisateen yllättäessä. Tästä jää myös kokemuksena hyvä mieli, kun ei ole tarvinnut palella koko viikonloppua märissä vaatteissa, jos ne ovat sattuneet kastumaan.

Vinkkejä muille tekijöille?

Tehkää lainaamisesta tarpeeksi helppoa. Älkää korostako, että lainatavarat on suunnattu vähävaraisille vaan kaikille halukkaille. Ei tehdä asiasta liian suurta numeroa.

Miettikää varastoiminen ja huoltaminen kuntoon. Miten ja missä säilytetään? Voivatko esim. hiiret päästä vaatteisiin käsiksi kololla tai retkellä? Miten vaatteet olisi hyvä merkata? Miten peseminen tapahtuu?

Mainitkaa asiasta jokaisen tapahtuman ilmoittautumisen yhteydessä. Muuten vanhemmat ja lapset eivät saa tietoa mahdollisista lainatavaroista. Kehittäkää lainaussysteemiä jatkuvasti ja ottakaa mukaan tarvittessa uusia tavaroita. Kaikkea ei kannata hankkia lainattavaksi.