Matalankynnyksen partiotoiminta

  • Tekijät: Ekin Partio
  • Sijainti: Mikkeli
  • Milloin: loka- ja marraskuussa 2018
  • Teema: Yksinäisyys, Vähävaraisuus, Kuntayhteistyö, Suomeksi
Mitä?

Teimme yhteistyötä mikkeliläisen Ohjaamo Olkkarin kanssa pitämällä matalan kynnyksen koloillan Olkkarin tiloissa, iltaretken lippukuntamme laivalla Lolalla ja koloillan Paukkulan nuoriso-opistolla Selvästi siistimmän leffaillan yhteydessä. Ensimmäinen koloiltamme Olkkarin tiloissa ei jostain syystä tavoittanut yhtään uutta nuorta ja Lola-retki yhden uuden aikuisen (mukana olleen partiolaisen äiti). Lola-retkellä kävimme Lolalla porukalla paistamassa makkaraa retkeilyalueella. Sää ei ollut retkellä kovin ihanteellinen matalan kynnyksen retkelle- satoi vaakatasossa ja oli hämärää. Selvästi siistimmän leffaillan yhteydessä pidimme heijastinaskartelupistettä ja kerroimme partiosta. Selvästi siistimpi leffailta oli Xamkin ja Mikkelin ehkäisevän päihdetyön yhteinen tapahtuma.

Kenelle?

Nuorille ja muille kiinnostuneille, joita partio ei muuten syystä tai toisesta tavoittaisi ja joille kynnys tulla uuteen tilaan harrastuksen perässä on liian suuri.

Miksi?

Vaikka osallistumismäärät jäivät pieniksi ja uusia, partioon kuulumattomia henkilöitä tavoitettiin vähän, oli hanke yrittämisen arvoinen ja kannattava tehdä. Viimeisellä kerralla Selkeästi siistimmän leffaillan yhteydessä virisi tapahtuman toimijoiden (mm. ehkäisevä päihdetyö, nuoriso-opisto, kaksi alueen lippukuntaa) kanssa keskustelu siitä, että samanhenkisille tapahtumille, jotka ovat nuorille ilmaisia ja sisältävät mielekästä tekemistä, olisi tarve jatkossakin. Halu tarjota samankaltaisia tilaisuuksia säännöllisesti kiertävällä vetovastuulla halukkaiden toimijoiden kesken herätti kaikissa kiinnostusta. Joten huolimatta siitä, että varsinainen, suunniteltu toimintamme ei oikeastaan onnistunut haluamallamme tavalla, tuottaa lopputulos tulevaisuudessa todennäköisesti hedelmää.

Vinkkejä muille tekijöille?

Älä lannistu, vaikka suunnitelmat muuttuu ja asiat eivät toteudu toivotusti tai suunnitellusti. Muista tiivis yhteistyö yhteistyökumppanien kanssa.