Öppen familjeutflykt

  • Tekijät: Munksnäs Flickscouter och Scoutkåren Munksnäs Spejarna
  • Sijainti: Helsinki
  • Milloin: 6/2017
  • Teema: Maahanmuuttajatoiminta / monikulttuurisuustoiminta
Mitä?

Vi har ordnat och kommer också i framtiden att ordna öppna skogsutflykter för familjer och vuxna som flyttat till Finland och som vill lära sig svenska, samt för våra medlemmar och deras familjer. Vi ordnade utflykten i samarbete med föreningen Svenska.fi, en förening för och av invandrare i huvudstadsregionen som valt att integreras på svenska.

Vi skickade också ut info om utflykten till alla svenskspråkiga skolor i huvudstadsregionen, och bad lärarna dela ut infon till barn som antingen själva eller vars föräldrar flyttat till Finland.

Under utflykten gick alla familjer en gemensam spårning med uppgifter på vägen. Vi började med att dela ut halsdukar åt alla och öva på att göra en sjämansknop. Under spårningen fick deltagarna bland annat samla växter på en bingoplan, känna på okända föremål i en påse, samarbeta för att föra en kopp full med vatten längs en bana och spilla så lite som möjligt och bygga ett konstverk. I mål hade vi satt upp ett tält att krypa in i, vi hade en rinka som deltagarna kunde testa och så stekte vi plättar och drack saft och kaffe. Vid mål hade vi dessutom förberett ett pyssel för de som var intresserade.

Kenelle?

Familjer som vill bekanta sig med scouting och personer som vill öva svenska.

Miksi?

Utflykten var ett fösta steg mot ett mer långvarigt samarbete. Efter att vi samarbetat med Svenska.fi har organisationen deltagit i flera andra kårers utflykter och evenemang. I år kommer vi att bjuda in familjer (genom Svenska.fi och kårens medlemmar) till en övernattningsutflykt på sommarens läger.

Vinkkejä muille tekijöille?

- Samarbeta med en organisation som känner till er målgrupp, eller låt den organisationen beställa/arrangera ett scoutevenemang som ni hjälper dem att ordna.
- Bjud med den egna kårens medlemmar och deras familjer.
- Känn er inte nedslagna ifall ni inte har så många deltagare första gången. Också ett litet evenemang har en inverkan och kan vara jätteviktigt dels för de som deltar då och dels för sådana som funderar på att delta en senare gång.