Perhepartio ja varustepankki

  • Tekijät: Lapin Kiehiset ja Kivekkäät ry
  • Sijainti: Sodankylä
  • Milloin: Syksyllä 2018
  • Teema: Maahanmuuttajatoiminta / monikulttuurisuustoiminta, Sisutoiminta, Vähävaraisuus, Asuinaluetoiminta, Järjestöyhteistyö, Kuntayhteistyö
Mitä?

Aloitimme lippukunnassa perhepartiotoiminnan. Esittelimme ensinn partiotoimintaa kunnan järjestämässä perheiden avoin olohuone-toiminnassa sekä kunnan harrastusmessuilla. Ensimmäinen virallinen perhepartiokerta järjestettiin marraskuussa laavulla, jonne saapui runsaasti toiminnasta kiinnostuneita perheitä. Joulukuussa kutsuimme perhepartiolaiset Puurojuhlaan. Toimintaan saatiin mukaan myös paikkakunnalle muuttanut pakolaisperhe, jonka tytär on aloittanut partiossa jo aiemmin.

Lisäksi olemme aloittaneet varustepankin kokoamisen. Varustepankista voi lainata mm. makuupussia, makuualustaa ja muita retkeilyvälineitä.

Suunnitteilla on myös keväälle 2019 yhteistyössä Erityislasten omaiset ry:n kanssa erityisnuorten partiotoiminnan aloittaminen.

Kenelle?

Perheille, vähävaraisille perheille, pakolaisperheille.

Miksi?

Annoimme mahdollisuuden sekä uusille perheille että jo mukana olevien partiolaisten perheille osallistua toimintaan. Toiveena on ollut partiotoimintaan osallistumisen aikaistaminen, sillä moni harrastus aloitetaan jo ennen kouluikää, jolloin partiotoimintaan mukaan lähteminen saattaa jäädä, kun partion aloitushaaveet ehtii laantua odotellessa oikeaa ikää. Lisäksi muut harrastukset vievät siinä vaiheessa jo aikaa niin paljon ettei partio enää sovikaan aikatauluihin. Pakolaisperheet ovat päässeet partiotoiminnan avulla osalliseksi harrastukseen, joka sopii kaikille ja näin ollen integroitumaan yhteiskuntaan entistä paremmin. Varustepankki auttaa kulloinkin tarvitsevaa. Perheissä saattaa olla useita lapsia, jolloin leirille lähtö ei jää kiinni siitä, että varusteita ei ole. Myös pakolaisperheissä varusteiden hankinta ei ole ensimmäisiä asioita kun kokeillaan uutta harrastusta.

Vinkkejä muille tekijöille?

Perhepartion järjestämiseen löytyy hyvin vinkkejä. Aloituskynnys kannattaa pitää matalana, sillä moni perhe odottaa perhepartiolta nimenomaan ulkoilua, nuotiolla olemista ja retkeilyä. Muuta partiotietoutta voi ujuttaa mukaan hiljalleen. Kokoontumistiheydeksi riittää 1 x / 1-2kk. Kunnan maahanmuuttokoordinaattorin kanssa on hyvä tehdä yhteistyötä esim. tulkkausasioissa mikäli toimintaan tulee pakolaisperheitä tai heidän lapsia. Lapset ovat ainakin täällä todella hyvin ja nopeasti oppineet Suomen kielen, joten kielikynnyskään ei ole esteenä partiotoimintaan osallistumiselle.