Uutta: varusteiden lainaaminen lippukunnan jäsenille

  • Tekijät: Himangan Nuotioveljet ry
  • Sijainti: Kalajoki, Himanka
  • Milloin: Vuosina 2017 - 2018: vaellukset, retket, leirit
  • Teema: Vähävaraisuus
Mitä?

Lippukunta hankki yhteisvastuukeräyksen tuotoilla lainattavia retkeilyvarusteita: talvimakuupussin, sisäpussin sekä retkipatjan. Käytimme hankintoihin myös lippukunnan omia varoja. Varusteet ovat kaikkien lippukuntamme jäsenten lainattavissa, mutta erityisesti ajattelimme vähävaraisia ja monilapsisia perheita, joilla ei välttämättä ole varaa itse hankkia retkeilyvarusteita. Varsinkin syksyn ja talven yöretkille moni kaipaa lämpimämpää makuupussia. Kesäpussit eivät paljon pakkasella lämmitä. Vaelluksilla taas tarvitaan kevyitä ja pienen tilan vieviä retkipatjoja.

Kenelle?

Varusteet ovat kaikkien lippukunnan jäsenten lainattavissa. Niitä on lainattu Lapin vaelluksille ja yöretkille. Neljä äitiä tyttärineen on käynyt vaeltamassa Lapissa vuodesta 2015.
Näin yksi äideistä kirjoittaa: "Porukkaamme kuuluu neljä äitiä ja neljä tytärtä. Pakkaaminen on haasteellista, koska tyttöjen rinkat eivät saa olla kovin painavia, mutta toisaalta varusteista ei voi tinkiä. Vuonna 2017 lähdimme 6:n päivän vaellukselle Kilpisjärvelle, josta suuntasimme Norjan ja Ruotsin puolelle. Tavaraa oli paljon ja pakkaaminen täytyi tehdä huolella. Nuorimmalla tytöllä (10 v.) oli kevyt ja pienen tilan vievä makuupussi. Mietin kuitenkin, onko se tarpeeksi lämmin. Saimme lainaksi lippukunnan uuden sisäpussin sekä retkipatjan. Vaelluksella sisäpussin ja kevyen makuupussin yhdistelmä osoittautui todella hyväksi. Kylmempinä öinä tarkeni hyvin teltassa, ja varaustuvan lämmössä riitti loistavasti pelkkä sisäpussi. Myös retkipatjaan nuorin vaeltajamme oli tyytyväinen.
Syksyllä 2018 samalla äiti-tytär-porukalla vaellettiin Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Koska sisämakuupussi ja retkipatja olivat olleet niin hyviä, pyysimme niitä taas lainaksi lippukunnalta. Osan öistä vietimme varaustuvissa, osan teltoissa. Sisäpussi riitti hyvin varaustuvassa nukkumiseen. Viimeisen yömme nukuimme kodan lattialla, koska maasto oli niin kivikkoinen, ettei telttaa saatu pystytetyksi. Hyvä retkipatja oli tarpeen betonilattian päällä nukuttaessa. Myös sisäpussi tuli tarpeeseen ohuen makuupussin kanssa. Tässä tapauksessa se toimi ulkopussina, oman makuupussin päällä. (Kuva)
Lippukunnan ostamat sisäpussi ja retkipatja ovat olleet meidän vaellusporukalle hyvä juttu. Kun on nuoria matkassa, mitä kevyemmät, mutta toisaalta laadukkaammat varusteet ovat, sitä parempi."

Talvimakuupussia olemme lainanneet oman lippukunnan syksyisille ja talvisille yöretkille, jolloin yöpyminen on tapahtunut joko laavussa tai puolijoukkueteltassa. Makuupussin, sisäpussin ja retkipatjan on saanut heikoimmin varustautunut yöpyjä. Viimeisimmät lainaukset ovat ollet Hillereiden (seikkailijatytöt) yöretkellä Ahonkosken lavulla lokakuun puolessa välissä ja Hömötiaisten (seikkailijapojat) yöretkellä Tomujoella marraskuussa.

Miksi?

Osalla lippukunnan partiolaisista on vain kesäkäyttöön tarkoitettuja retkeilyvarusteita tai niitä ei ole ollenkaan. Niinpä lainavarusteet ovat olleet ahkerassa käytössä. Aina kun lippukunta tekee yöretken, lainavarusteet pakataan mukaan ja ne annetaan heikoimmin varustautuneelle yöpyjälle. Mutta yhdet kappaleet eivät riitä. Tarkoitus onkin hankkia lisää talvimakuupusseja ja retkipatjoja lippukunnan lainausvarastoon. Näin yhä useampi pääsee kokemaan retkien riemut.

Vinkkejä muille tekijöille?

Lainavarusteista kannattaa mainita aina retkikirjeessä, ettei ainakaan varusteiden takia tarvitse jäädä retkiltä pois.