Verksamhet med nyanlända/flyktingar

  • Tekijät: Östersundom Scouter rf
  • Sijainti: Sipoo
  • Milloin: vuonna 2017-2018
  • Teema: Vastaanottokeskustoiminta/ -yhteistyö, På svenska
Mitä?

Under år 2017 och våren 2018 har vi ordnat verksamhet med flyktingar vid en flyktingförläggning i södra Sibbo. Vi har ordnat utfärder och gemensamma aktiviteter bl.a. klättring, bowling, utomhusmatlagning, slalomåkning och filmkväll.

För verksamheten köpte vi in en del låneutrustning (matkärl och sittunderlag) och möjliggjorde deltagandet i verksamheten för alla genom att söka bidrag för inträdesavgifterna (klättringen, bowlingen och slalomåkningen). Kårens ledare och bekanta hjälpte till med de praktiska arrangemangen och samarbetet med handledarna vid flyktingförläggningen fungerade mycket bra.

Under hösten 2018 köpte vi en ramp till kåren (179 €) för att göra vår verksamhet mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Rampen är flyttbar vilket betyder att vi kan ta med den till olika kurslokaler. Rampen ar redan möjliggjort att en förälder som är rullstolsburen kunnat delta i ett av kårens evenemang.

Kenelle?

Unga vid flyktingförläggningen i södra Sibbo och för kårmedlemmar eller deras familjemedlemmar med funktionsnedsättning.

Miksi?

Vi kunde erbjuda de unga vid flyktingförläggningen aktiviteter som skapade gemenskapskänsla och tid för dem att tänka på något helt annat. De fick lära sig om vår verksamhet, om scouting och om friluftsverksamhet.

Inom ledargänget skapade verksamheten gemenskapskänsla och det kändes fint att få engagera oss tillsammans kring något utöver kårens ordinarie verksamhet. Det ledde också till att kåren fick en ny aktiv vuxen med till verksamheten och det känns bra.

Låneutrustningen och rampen har varit och kommer i framtiden att vara till nytta i kårens verksamhet. Vi har också funderat mer på tillgänglighet och hur vi kunde ekonomiskt stöda våra kårmedlemmar för vilka det är utmanande att bekosta deltagandet i alla evenemang.

Samarbetet med flyktinghandledarna och de unga som fått uppehållstillstånd fortsätter ännu åtminstone nästa år.

Vinkkejä muille tekijöille?

Samarbete med flyktinghandledarna i kommunen krävde tid och tålamod att få igång - men nu har det fungerat jätte bra. Vi har blivit modigare på att ta kontakt med andra organisationer och professionella gällande samarbete - vi uppmuntrar andra att också prova på. Vi rekommenderar också att våga söka understöd för verksamhet som stöder tillgänglighet och deltagare med särskilda behov.