Yhteiseen partioon -toimintamerkki tutustuttaa moninaisuuteen

  • Tekijät: Lounais-Suomen Partiopiiri
  • Sijainti: Piikkiö
  • Milloin: Syksy 2017
  • Teema: Sisutoiminta, Suomeksi
Mitä?

Piikkiön Tammipartion kololla käy iloinen hyörinä, kun Liekit valmistautuvat Yhteiseen partioon-toimintamerkin viimeiseen kertaan. Puhumme ensin siitä, miten jokainen meistä on erilainen ja arvokas ja siitä, miten jokaiselle voi sattua koska tahansa jotain, joka vaikuttaa esimerkiksi liikkumiseemme. Puhumme jonkin verran apuvälineistä ja huomaamme, että silmälasitkin ovat apuväline, mutta se ei tee kenestäkään parempaa tai huonompaa kuin toisesta.

Lattiaan on teipattu pelikentän rajat ja sudenpennut jaetaan kolmen hengen joukkueisiin. On mukaellun istumalentopallon vuoro. Iloisia kiljahduksia kuuluu ympäri koloa, kun joukkueet yrittävät saada pehmeää palloa toisen joukkueen puolelle. Pelin tiimellyksessä ei aina ole muistissa, että takapuolen pitää olla maassa, joten tuomari joutuu muutamia kertoja antamaan vapaaheittoja. Istumalentopallon jälkeen hidastamme vauhtia ja liikumme erilaisen kansainvälisen musiikin rytmissä. Mietimme samalla mistä maista musiikki voisi olla ja löytyykö siitäkin maasta partiolaisia. Lopuksi kaivamme kynät esille ja levittäydymme lattialle kirjoittamaan. Kirjoittaminen ei kuitenkaan ole ihan niin helppoa, kuin luulisi, sillä jokaisen pitää kirjoittaa sillä kädellä, jolla yleensä ei kirjoita. Tehtävästä selvitään mallikkaasti, joten seuraavaksi ei saakaan käyttää kirjoittaessa käsiä. Toiset laittavat kynän suuhunsa ja toiset taas varpaiden väliin. Oman haasteensa tuo myös paperi, joka ei millään meinaa pysyä paikoillaan, kun ei ole totuttua kättä paperia paikallaan pitämässä. On hyvä tehdä joskus asioita eritavalla ja huomata, että silloinkin pärjää.

Kenelle?

Yhteiseen partioon -toimintamerkin tavoitteena on ohjata kaikenikäisiä partiolaisia ymmärtämään, että partio on avoin harrastus kenelle tahansa.

Toimintamerkin aktiviteetit on tarkoitus tehdä yhdessä koko ryhmän kanssa. Jokaiseen osioon kuuluu myös vaihtoehtoinen, koko lippukunnalle suunnattu kaikkien yhteinen toteutusmuoto. Yhteiseen partioon liittyy kiinteästi partio-ohjelmaan, sen arvoihin ja tavoitteisiin. Aktiviteettien yhteydet partio-ohjelmaan lukevat kunkin aktiviteetin kohdalla.

Miksi?

Toimintamerkin vinkkien avulla tutustutaan moninaisuuteen ja pohditaan sen merkitystä niin partiossa kuin partion ulkopuolellakin. Toimintamerkki on tarkoitus toteuttaa yhden toimintakauden aikana.